Fugleredebregne – Den luftrensende bregne

 

Fugleredebregner

Fugleredebregner er billige, nemme at passe og har kun meget få problemer. Det er stueplanter, der er særligt velegnede køkkenet eller badeværelset, hvor luftfugtigheden kan være en smule højere end i resten af hjemmet.

I denne artikel kan du læse om, hvordan du passer og plejer en fugleredebregne, men også om hvor den stammer fra, dens luftrensende egenskaber, taksonomi osv.

Du kan købe flotte bregner til lave priser her.

 

Generelt om fugleredebregnen

Fugleredebregne (Asplenium nidus) er en bregnelignende plante (Pteridophyta) i Radeløvfamilien (Aspleniaceae). Den stammer fra de tropiske områder i det sydøstlige Asien og østlige Australien – og muligvis også andre områder. 

I naturen er fuglebregnen en epifyt – dvs. en plante, der vokser på andre planter uden at snylte (ligesom f.eks. mos, julekaktus og engelsød). Når man købe en fugleredebregne som stueplante, får man den i en potte eller anden beholder, men man kan lade den gro på en planke eller hænge den op, som man ofte gør med f.eks. hjortetakbregner (Platycerium).

Navnet fugleredebregne stammer fra plantens udseende, der mest af alt minder om en fuglerede.

Blandt de bregnelignende planter er fugleredebregnen en af de nemmeste at dyrke. Dette skyldes bl.a. dens få problemer, men også den lave krav til fugt i forhold til andre bregner. Den vokser generelt hurtigt og kan leve i mange år med den rette pasning og pleje.




 

Fugleredebregnen “Crispy Wave”

Den fugleredebregne man kan købe her på siden, er sorten “Crispy Wave”, som adskiller sig fra andre fugleredebregner ved dens krøllede blade. Crispy Wave har sin helt egen historie:

I 1961 opdagede den japanske gartner Haruo Sugimoto en unik bregnelignende plante i en urskov på øen Yaku udfor Japans sydkyst. Med sine elegante krøller adskilte planten sig fra den andre eksotiske bregner på øen. Over det næste årti forsøgte han at dyrke den specielle fugleredebregne uden at miste dens karakteristiske krøller. Det lykkedes dog først i år 2000 (dvs. omkring 40 år senere!) med sorten “Crispy Wave”. Hans familie ejer stadig patentet på sorten.

Du kan købe flotte bregner til lave priser her.

 

Luftrensende egenskaber

Ifølge et studie foretaget af NASA kan fugleredebregnen “Crispy Wave” rense mere luft end andre fugleredebregner takket være dens krøllede overflade. Krøllerne i overfladen øger nemlig dens samlede overfladeareal, hvilket gør den til en mere effektiv luftrenser. Hertil kommer, at dens blade har en tykkelse og stivhed, der muliggør filtrering af skadelige luftpartikler i en højere grad end andre sorter.

 

Pasning og pleje

Placering i hjemmet: Selvom fugleredebregnen stammer fra de tropiske regnskove, tilpasser den sig godt om stueplante. I hjemmet må den ikke stå i direkte sol eller i træk, da bladene ellers kan tage skade. Bladene er generelt skrøbeligt, så planten bør placeres et sted, hvor bladene ikke risikerer beskadigelse af forbipasserende o.lign.

Lysforhold: Fugleredebregner kan stå lyst, men har ikke et stort lysbehov. De må ikke stå i direkte sol. Vend potten regelmæssigt for at sikre jævn vækst. Lysforholdene påvirker bregnebladenes “krøller” (jo mere lys, jo mere krøllede bliver bladene og omvendt jo mindre lys, jo mindre mindre krøllede bliver de). For meget lys gør bladende gule og får dem til at visne.

Vanding: Hold jorden fugtig ved f.eks. at vande 1 – 2 gange pr. uge. Vand kun pottejorden – og ikke midten af planten, da dette øger risikoen for at planten rådner. Vand mindre om vinteren. Gule blade er et tegn på overvanding. Under ideelle forhold er jorden fugtig (men ikke våd) hele tiden – men en af grundene til at fugleredebregnen er velegnet som stueplante, er netop, at den kan tåle lejlighedsvis udtørring af jorden.

Fugtighed: Fugleredebregne har et moderat fugtbehov. Hvis luftfugtigheden falder til under 50%, bør en fugtbakke eller luftfugter anvendes.

Temperatur: Lufttemperaturen bør være 15 – 24°C. Om vinteren er 15°C optimalt og resten af året 15 – 24°C.

Jord: Fugleredebregner trives bedst i sphagnum.

Gødning: I foråret og om sommeren bør fugleredebregnen gødes hver ca. 1 gang pr. måned med flydende gødning fortyndet med vand (halv gødning/halv vand). Hvis planten gødes for meget, resulterer dette i deforme blade med brune eller gule pletter eller bladkanter.

Formering: Fugleredebregne formerer sig ved sporer. Spiringen varer 8 – 14 dage. Her skal temperaturen være 22 – 25°C. Herefter skal den holdes på 20°C.

Aldring: I takt med at fugleredebregnen ældes, bliver de yderste blade brune. Dette er helt normalt. Bladene kan klippes af ved roden for at holde planten pæn.

Unge planter: Unge planter bør flyttes i en ny potte, hvert 2. – 3. år eller når rødderne fylder hele potten ud. Dette bør gøres i foråret. Sørg for at potten har store drænhuller for at undgå overvanding.

 

Skader på planten

Skjoldlus: Skjoldlus er en af fugleredebregnens få plager. De sidder som regel på bregnebladene (evt. på undersiden), hvor de ligner små, brune skjold. Et andet tegn på skjoldlus kan være, at bladene er klistrede. Behandling: Hvis du opdager skjoldlus på din fugleredebregne, bør du spraye planten med sæbevand og rense efter med rent vand. Insekticider bør ikke anvendes, da bregnebladene er for skrøbelige.

Bladnematoder: Bladnematoder (Aphelenchoides) viser sig ved, at der opstår brune pletter i bladenes midterste streng, som derfra breder sig ud på bladene. Behandling: I nogle tilfælde kan nematoderne dræbes ved at øge temperaturen til over 50°C. Dette kan gøres ved at fylde en håndvask eller balje med vand, der er lidt over 50°C varmt og dyppe planten heri i ca. 10 minutter. Vask planten grundigt evt. med lidt sæbevand. Genplant fugleredebregnen i ny, ren jord. Husk at rengøre potten grundigt, hvis du anvender den samme potte.

Luftskader på blade: Hvis en fuglebregne står i træk eller tør luft, kan dens blade tage skade. Behandling: Sæt planten i beholder med fugtig sphagnum.

Rådne rødder: Tegn på at rødderne begynder at rådne, kan være at planten ikke vokser, der er små sorte fluer omkring planten, at jorden lugter muggen, at bladende bliver brune og derefter sorte. Behandling: Tag planten ud af dens gamle jord og vask forsigtigt dens rødder med sæbevand (dette er for at fjerne bakterierne omkring rødderne før ompotning). Omplant fugleredebregnen i ny, ren jord. Hvis du bruger samme potte, bør du rengøre den grundigt inden brug.

 

Du kan købe flotte bregner til lave priser her.

© Copyright www.husoghaveguiden.dk 2024