Kaffeplante (kaffetræ)
Kaffeplanter
Kaffeplanter vokser hurtigt og er ekstremt nemme at passe. De lever længe og er desuden meget hårdføre. Alt dette gør dem særdeles velegnede som stueplanter.
I denne artikel kan du læse om hvordan du passer og plejer kaffeplanter, men du får også en vejledning i at så og dyrke dine egne planter. Herudover kan du finde ud af, om din plante nogensinde vil give dig kaffebønner.
Kaffeslægten
Kaffeslægten (Coffea) indeholder 15 arter af kaffeplanter, der oprindeligt stammer fra de sydlige dele af Afrika og tropiske områder i Asien.
Størrelse
En sund kaffeplante der vokser indendørs, kan blive næsten 2 meter høj, hvis den passes og plejes rigtigt. I tropiske klimaer kan den dog blive helt op til 3,5 meter i naturen.
Attribution: Martin Diepeveen – Flickr.com
Giver planten kaffebønner?
Mange kaffeplanteejere spekulerer på, om de kan høste kaffebønner af deres planter. Svaret på dette spørgsmål ligger i pasningen og plejen af planten; hvis den dyrkes indendørs under ideelle forhold, vil den blomstre efter 3 – 5 år i forbindelse med at den bliver moden.
Selv under de bedste omstændigheder kan man dog kun forvente, at enkelte blomster dannes – men hvis man bestøver dem, vil de producere bær, der indeholder kaffebønner. Man får sandsynligvis ikke nok kaffebønner til en hel kop kaffe, men sandsynligvis nok til at man kan prøve at riste dem. En moden kaffeplante producerer normalt bønner i omkring 50 – 60 år (i nogle tilfælde helt op til 100 år!).
Fra blomster til bønner
Selve processen hvor blomsterne bliver til bær, der efterfølgende bliver til bønner er lang; blomsterne efterfølges af grønne bær, der senere skifter farve til rød. Når bærrene er ved at være modne, er deres farve næsten sort. Denne proces tager ca. 9 måneder. I de modne bær er der 2 frø (bønner), der kan ristes og derved bliver til kaffebønner, der kan anvendes til fremstilling af kaffe.
Attribution: B.navez – wikipedia.org
Pasning og pleje af kaffeplanter
I det følgende kan du læse om, hvordan du passer og plejer din kaffeplante bedst muligt.
Lysforhold: Kaffeplanter foretrækker indirekte lys og kan derfor stilles ved et vindue, men ikke i vindueskarmen. Indendørs trives kaffeplanter desuden under kunstigt lys.
Vanding: Vand kaffetræet 2 gange pr. uge ved såkaldt hel- og halvvanding; ved halvvanding vandes planten og drænes – ved helvanding vandes planten og drænes, hvorefter den vandes igen med gødning og efterfølgende dræning. Som med så mange andre stueplanter, har kaffeplanterne bruge for mindre vand om vinteren end om sommeren.
Temperatur: Kaffeplanter kan ikke klare frost og trives generelt ikek ved temperaturer under 18°C. I vinterhalvåret må de ikke stå i træk.
Jord: I foråret og om sommeren skal jorden skal være fugtig, men ikke våd. I efteråret og om vinteren skal jorden kun være let fugtig. Potten såvel som jorden skal være veldrænet. Herudover er det vigtigt, at jorden er næringsrig. Trives godt i sphagnum.
Fugtighed: Der skal være fugtigt omkring planten. Dette kan f.eks. løses ved at stille den i en vandfyldt bakke med småsten.
Gødning: Kaffeplanter kan gødes let i foråret og om sommeren. Her kan man gøde hver 2. eller 3. måned med flydende gødning, der er halvt fortyndet med vand (halv gødning/halv vand).
Beskæring: Hvis du vil beskære din kaffeplante, er det tidlige forår det bedste tidspunkt. Beskæring hjælper planten med at bevare dens fylde og kan desuden give den en pænere form.
Ompotning: Ompotning bør foregå i foråret, hvor den normalt bør flyttes i en større potte med drænhul.
Blomstring: Blomstring sker efter 3 – 5 år, når planten modnes. Blomsterne er hvide og stjerneformede med en kraftig, sødlig duft. For at anspore blomstringen kan man reducere vandingen i 2 – 3 måneder med start i begyndelsen af vinteren, og begynde at vande planten rigeligt ved forårstid. Dette kan “shocke” planten, så den begynder at blomstre. Herfra skal der vandes rigeligt.
Skadedyr: Bladlus, skjoldlus og mider er de mest almindelige skadedyr på kaffeplanter.
Sådan dyrker du dit eget kaffetræ
Man kan selv så og dyrke kaffetræer i hjemmet. Opgaven er nemmest, hvis man har et drivhus, men det kan også lade sig gøre i et normalt indeklima.
Man skal selvsagt ikke bruge ristede kaffebønner, men derimod de modne bær fra kaffeplanten (rå grønne kaffebønner). De kan være vanskelige at fremskaffe, hvis man ikke bor i et tropisk, kaffeproducerende land, men man kan være heldig at finde dem på internettet. Når man køber dem over internettet, er det dog meget vigtigt, at man sikrer sig, at bønnerne er friske fra en nylig levering.
Når man har friske bønner, skal de sås. Helt friske bønner spirer på omkring 2 ½ måned, mens det kan tage helt op til 6 måneder med gamle bønner (hvis de overhovedet spirer).
Man bør desuden forspire bønnerne på følgende måde:
- Læg bønnerne i vand i 24 timer
- Så bønnerne i fugtigt sand eller vermiculite (veldrænet)
- Når bønnerne spirer, skal de fjernes forsigtigt fra sandet/vermiculitet
- lav et 1,25 cm dybt hul i humusrig jord (alternativt let, porøs jord)
- Organisk gødning kan tilføjes
- Anbring bønnen med den flade side nedad i hullet
- Strø jord over hullet (tryk ikke jorden!)
- Man kan lægge et lag græs på 0,5 cm oven på hullet for at bevare fugten, men dette skal fjernes, når bønnen er fuldt spiret
- Spiren skal vandes dagligt (for lidt eller for meget vand dræber spiren)
- Jorden skal til enhver tid holdes veldrænet, men fugtig
Efter spiring skal man enten lade kaffeplanten være eller forsigtigt flytte den til jord med en lav pH-værdi og et højt indhold af nitrogen. Jorden skal være porøs. Derfor kan tilsætte sand eller grusstøv i jorden. Man kan også gøde jorden med kogødning. Herudover kan orkideegødning anvendes sparsomt til at vedligeholde de lave mineralniveauer og pH-værdi.