Sømandstrøst – En nem og pæn stueplante
Beskrivelse af sømandstrøsten
Sømandstrøst (Aglaonema) er en planteslægt i Arumfamilien (Araceae), der består af omkring 21 arter. Disse stedsegrønne stauder stammer oprindeligt fra de tropiske og subtropiske egne af Asien og Ny Guinea. I naturen vokser de på fugtige, skyggefulde steder i tropiske løvfældende skove.
Sømandstrøstens karakteristika er dens brogede blade, som er fremdyrket i utallige variationer. Den er generelt nem at passe og er derfor velegnet som stueplante i hjemmet eller på kontoret.
I varme klimaer blomstrer sømandstrøsten, men i tempererede klimaer som det danske blomstrer planten kun sjældent. Blomsterne udvikler sig til bær, der bliver røde, når de modnes. Hvert bær indeholder én stor kerne.
Pasning og pleje
Her kan du læse om pasning og pleje af sømandstrøst:
Lysforhold
Sømandstrøst kræver ikke meget lys og trives fint i kunstig belysning som i f.eks. et hjem eller på et kontor. Dens navn (Sømandstrøst) kommer af, at man tidligere medbragte den på skibe, hvor den trives fint på trods af de ringe lysforhold.
Sømandstrøst må ikke stå i direkte sollys, da bladende svides. Ved for lidt lys bliver sømandstrøsten tynd og svagelig med tendens til at falde sammen.
Alle planterne i slægten Sømandstrøst er brogede i forskellige grader- og sømandstrøstens brogethed har også en indflydelse på dens lysbehov. Generelt kan man sige, at jo mere brogede planten er, jo mere lyskrævende er den. Hertil kommer, at jo lysere plantens farve er, jo mere lys kræver den. Lyset er med andre ord nødvendigt for at opretholde sømandstrøstens brogethed og farve.
Vanding
Hvis en sømandstrøst står lysrigt, kan man lade jorden i potten tørre halvt ned, før man vander den. Hvis den derimod får mindre lys, bør man næsten lade jorden tørre helt ud før vanding.
Lysets betydning for vandingen
Sømandstrøstens rødder er tilbøjelige til at rådne, hvis planten vandes for meget. Risikoen herfor forøges, hvis planten ikke får meget lys. Vær opmærksom på at lysforholdene er den mest afgørende faktor for, hvor meget vand sømandstrøsten skal have!
Jord og gødning
Sømandstrøst skal bruge en allround jordblanding (dvs. én som egner sig til alle plantetyper). Sømandstrøst skal gødes hyppigt fra foråret til efteråret.
Temperatur
Temperaturen skal være mindst 20ºC for at sømandstrøsten kan trives; derfor egner den sig bedst som indendørsplante i Danmark. Ved 15ºC får den kuldeskader. Den trives bedst i høj luftfugtighed.
Attribution: rpphotos – Flickr.com
Sømandstrøstens blomster bliver til dens frugter (bær)
Andre tips
Her er en række andre tips til pasning og pleje af sømandstrøst:
Plantens “fylde”
For at bevare en sømandstrøst “fylde”, er det nødvendigt at fjerne nogle af de nye blade, når de vokser frem. Dette gøres ved at holde fast i plantestænglen og tage fat i bladstilkens rod, og trække forsigtigt. Hele bladstilken bør rykkes helt af (der må ikke sidde rester af stilken på stænglen, fordi det kan tiltrække insekter og gøre planten modtagelig overfor sygdomme). Blomster og dækblade bør fjernes på samme måde. OBS: Brug ikke saks til dette!
Uldlus
Uldlus (Pseudococcidae) er et af de mest almindelige skadedyr på planterne i Sømandstrøstslægten. Uldlus er små ovale insekter med 6 ben. På grund af deres antenner og “haler” kan det se ud som om, at de har mere end 6 ben. De har også frynser på kroppen. Herudover er de dækket af en voksagtig substans og æggesække, der giver dem et “uldet” udseende.
På sømandstrøst findes de normalt på skjulte områder af planten som f.eks. under bladene eller i bladhjørnerne. Man bør holde øje med uldlus på sømandstrøst og altid huske at kontrollere nyindkøbte planter. Det er i øvrigt altid en god ide, at vaske bladene af umiddelbart efter køb.
Kulde
Sømandstrøst kan ikke tåle kulde og får kuldeskader ved omkring 15°C. Skaderne medfører pletter på bladene, der er mørke og har et fedtet udseende. Nogle sorter er udviklet til at kunne tåle koldere temperaturer end de øvrige planter.
Formering
Sømandstrøst formeres bedst ved stiklinger i foråret, hvor de stikkes i fugtig jord og dækkes med klar plastik. Jordtemperaturen skal være 20 – 25°C. Planten kan også formeres ved deling af ældre planter.
Sømandstrøstens historie
Sømandstrøst har været anvendt som lykkebringende prydplanter i Asien i flere århundreder. De blev først introduceret til Vesten i 1885, hvor de blev bragt til Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien.
Som følge af dyrkning og krydsning findes der i dag mange forskellige sorter af planten. Selvom faktorer såsom størrelse og form har præget udvælgelsen af sorterne, er det især farven og mønstrene på bladene, der har været vigtige for udviklingen af de sorter, der findes i dag.
Den mest udbredte sort er “Silver Queen”, som også ses her på siden. Silver Queen-sorten har i øvrigt vundet prisen Award of Garden Merit fra British Royal Horticultural Society.